Back-ups zijn een belangrijk onderdeel van het beheren van de gegevens van uw familiegeschiedenis en website.

Niet alleen voor uw kiwitrees website, maar voor elke website. Welke problemen u ook heeft, ze kunnen altijd weer worden hersteld door een goede back-up.

Er zijn twee belangrijke onderdelen waar u regelmatig een back-up van moet maken:

  1. uw kiwitrees database (MySQL)
  2. uw media objecten (de map “/data/media/”)

Andere gegevens die u waarschijnlijk ook wil behouden :

  1. Een  kopie GEDCOM-bestand van uw stamboom gegevens (maar bedenk u wel dat dezelfde informatie in uw MySQL database staat)
  2. Aangepaste thema bestanden door u gemaakt. (zie deze FAQ)
  3. Historische tijdlijn bestanden die u gebruikt (b.v. “histo.en_GB.php”)

Een back-up van de kiwitrees software raden we niet aan, omdat die altijd gemakkelijk weer kan worden gedownload en opnieuw geinstalleerd worden vanaf deze website.

Bedenk dat de meeste webhosting bedrijven GEEN back-up  maken van uw gegevens en dat dit dus uw eigen verantwoordelijkheid is.

Hoe maak je een back-up van uw kiwitrees website

Goede volledige back-ups van uw website zijn belangrijk. Er zijn veel manieren om dit te doen.  Dit zijn er twee welke goed passen bij een kiwitrees website:

De eerste optie is om handmatig een back-up te maken. Dit word meestal gedaan door een ontwikkelaar of iemand met enige technische kennis van hoe een website is opgebouwd.

Het bevat twee processen:

  1. FTP de kiwitrees/data/ map en alle content naar uw computer of een andere vorm van externe opslag.
  2. Handmatig een dump maken van de MySQL database gebruikmakend van phpMyAdmin of vergelijkbare database tool, en ook deze te kopieren naar uw computer of andere vorm van externe opslag.

Als FTP en SQL dB back-ups niet uw ding zijn dan zult u willen dat uw webdesigner/ontwikkelaar dit voor u doet of u kunt gebruik maken van de tweede optie.

De tweede  optie is om gebruik te maken van de tools ingebouwd in kiwitrees. Ze doen hetzelfde als de eerste optie maar dan zonder de complexiteit van FTP en MySQL data dumps.  De tools hiervoor zijn:

  1. Exporteer stamboomgegevens naar een GEDCOM-bestand  (maar onthoud dat dezelfde informatie in uw  MySQL database is). Dit doet u via  Beheer > Stambomen > Beheer stambomen
  2. De add-on module “Simpl_MySqlDumper” hier beschikbaar in de download sectie.
  3. Gebruik als laatste de “Backup naar DropBox” module om de twee bestanden van hierboven te kopieren naar uw DropBox account. Dit vermijdt andere risico’s zoals een harde schijf crash, diefstal enz. van uw computer. Meer bijzonderheden over deze module kunt u vinden op deze FAQ pagina.