U moet regelmatig  de GEDCOM fouten controle doen. Dit helpt voorkomen dat de lijst met fouten groeit tot een zodanig level, dat het een uitdaging wordt om het te herstellen.

De resultaten van de controle is een eenvoudige lijst met gegevensproblemen die op de een of andere manier niet overeenkomen met de GEDCOM gegevens-specificatie. Ze zijn gecatogeriseerd als “dit kan een probleem zijn voor kiwitrees”; “Dit kan een probleem voor andere toepassingen veroorzaken [maar werkt PRIMA in kiwitrees]”; en minder belangrijke problemen als “Dit kan een fout zijn in uw gegevens”. Over het algemeen genomen zijn de problemen die worden gevonden gebroken links tussen record type’s (personen, gezinnen, bronnen, media, etc.).

Dit hier is zo’n lijst:errors_1

Er is in elk geval een redelijk duidelijke uitleg van het probleem en een of meer links naar betreffende pagina’s waar u het probleem moet corrigeren.

Als we naar het eerste item kijken, vertelt dit ons dat een persoon (I1931) een link heeft in zijn gegevens naar een gezin (als kind) F34343434. Maar dat gezin komt niet in de stamboom voor.  In dit geval is er maar een oplossing. U moet de foute referentie verwijderen bij deze persoon.  U moet misschien ook een correcte link naar deze persoon zijn ouders maken , maar dat is een ander probleem. De fout is simpelweg een link naar een niet bestaand gezin. De referentie I1931 is een klikbare link dus gebruik deze om naar deze persoonspagina te gaan. De enige manier waarop een gebroken link  hersteld kan worden is deze handmatig te verwijderen uit de ruwe GEDCOM-gegevens. Dus klik op het Wijzig item in het hoofdmenu en selecteer dan Wijzig ruw GEDCOM record. Dit is niet een handeling die ik normaal gesproken aan beveel om te doen omdat handmatigt wijzigen van GEDCOM-gegevens vaak de oorzaak is van zulke fouten. Maar hier is het probleem duidelijk en er is geen andere oplossing.

edit_raw_1

Er komt dan een pop-up welke showing the volledige GEDCOM-gegevens toont van deze persoon. Selecteer de incorrecte FAMC regel (hier gemarkeerd in rood)en, of verwijder het of wijzig het naar de correcte gezinsreferentie, klik dan opslaan.

edit_raw_2

De tweede fout in de lijst is iets gecompliceerder. Het vertelt ook dat een persoon (I807) een link in zijn gegevens heeft naar een gezin (als kind) F34343434. Maar in dit geval bestaat het gezin (F27) maar heeft het niet de benodigde link terug naar deze persoon. In gevallen als deze moet u eerst uitvinden welke helft van de link het probleem veroorzaakt. Moet u deze persoon opnemen als kind in dit gezin of moet u de gezinslink verwijderen bij het kind? Alleen u kunt weten welk gedeelte fout is in dit geval.

Als het probleem bij de persoon is, dan is de oplossing hetzelfde als de eerste fout hierboven beschreven. Als het probleem bij het gezin is gebruik dan de klikbare link(F27) om naar de gezinspagina te gaan. Hier wilt u de al bestaande persoon toevoegen aan dit gezin. Gebruik hiervoor Wijzig Wijzig gezinsleden.edit_family_1

Het pop-up scherm dat opent heeft zijn eigen help tekst, die spreekt voor zich en leg ik niet uit. Vergeet niet opslaan te klikken voordat u het sluit!

De derde fout in de lijst hierboven:

INDI I9465 heeft een SOUR link naar 1851. 1851 bestaat niet.

Net zoals de anderen is de fout redelijk vanzelfsprekend. De persoon (I9465) heeft een referentie in zijn gegevens naar een bron. Maar naar de bron wordt verwezen met “1851”, Waar alle bronnen een referentie moeten hebben zoals “S12345”. In dit geval  moest de correcte referentie  S96 (De UK Census van 1851) zijn in mijn stamboom. Ik denk dat ik “1851” in het bronveld getypt had en niet even gewacht heb zodat het automatisch aanvullen van de correcte tekst kon plaatsvinden.

De oplossing is bijna hetzelfde als de eerste fout, alhoewel in dit geval kunt u, of de ruwe GEDCOM-gegevens wijzigen of het feit of de gebeurtenis wijzigen, die de incorrecte referentie bevat, gebruikmakend van het normale bewerkingsscherm. Het is gemakkelijk weer te vinden op de persoonspagina omdat incomplete bronreferenties worden gemarkeerd in het rood.edit_sour

Er zijn nog vele andere fouten die u soms zult zien, maar de oplossingen zijn vergelijkbaar met deze fouten.