Deze module maakt het mogelijk om alle details vermeld op een originele (momenteel alleen US, UK of Frankrijk) census(volkstelling) pagina toe te voegen aan ALLE personen op die lijst (zorg ervoor dat ze al voorkomen in uw stamboom) in EEN proces. Het heeft tools om de relevante personen te vinden en presenteert de resultaten in een gemakkelijk leesbare, geformatteerde gedeelde notitie die alle belangrijke feiten bevat van de originele census pagina.

Hier een voorbeeld van een voltooid ingevuld scherm:

cens1

klik voor vergroting

[textalert type=”blue”]Belangrijke opmerking: Een ding wat deze tool momenteel niet kan, is nieuwe personen aan uw stamboom toevoegen. Zodat u iedereen die u wil opnemen van de census moet zijn toegevoegd aan uw stamboom VOORDAT u start met het gebruik van deze tool. [/textalert]

[small_full]Hoe te Gebruiken[/small_full]

Eerste stappen

Om census gegevens toe te voegen, start met een willekeurig persoon getoond op de census van het huishouden, selecteer Volkstelling (CENS) uit het Voeg nieuw feit keuzemenu onderaan die pagina en klik op Toevoegen. (Ideaal zou zijn om te starten met het ‘hoofd’ van het huishouden, maar dit is niet essentieel)

Dit opent het Volkstelling bewerkingsmenu in een pop-up scherm

cens2

klik voor vergroting

Vanaf hier zijn de eerste stappen:

 1. Voer de datum in van de census, of direct in het Volkstelling datumveld, of door gebruik te maken van het Volktelling datum keuzemenu om de census te selecteren die u wil invoeren. Dit zal de juiste datum automatisch  invoeren in het Volkstelling datumveld.
  1. (Opmerking: het Volkstelling datum keuzemenu bevat ook Canadese datums. Deze zijn alleen voor het opnemen van overeenkomende datums. Er zijn nog geen templates ontworpen voor Canadese census pagina’s)
  2. Als u het Volkstelling datum keuzemenu niet ziet, moet u de module Census-Assistent inschakelen. Ga naar Beheer > Modules > Beheer modules > Census-Assistent. Vink het aan en klik opslaan.
 2. Voer elk ander gegeven in wat u nodig heeft, zoals plaats, adres of voeg een media-item toe als u dat op dit niveau wilt doen.

Erg belangrijk: Voer hier alleen datums  in die gemeenschappelijk zijn voor alle personen op de census pagina/huishouden. dus voer geen leeftijd in voor een enkel persoon anders zal later in het proces die leeftijd gekopiëerd worden naar al de andere personen.

Vervolgens voegt u een Bronvermelding toe aan deze gebeurtenis, door op Voeg een nieuwe bronvermelding toe te klikken en de daar benodigde gegevens in te vullen.

Op dit punt zijn er twee opties om de gedeelde notitie, die de census gegevens bevatten, toe te voegen :

 1. Door te klikken op Maak een nieuwe Gedeelde Notitie met behulp van de Census-Assistent in het gedeelte met de Bron gegevens. Dit zal de census gegevens toevoegen als een notitie aan het Bronrecord.
 2. Door te klikken op Voeg een gedeelde Notitie toe onder het gedeelte met de Bron gegevens en dan klikken op Maak een nieuwe Gedeelde Notitie met behulp van de Census-Assistent in dit gedeelte. Dit zal een gedeelde notitie toevoegen op hetzelfde niveau als de Bron. [Voor deze optie is gekozen in het voorbeeld getoond hierboven]

Welke u ook kiest, Maak een nieuwe Gedeelde Notitie met behulp van de Census-Assistent opent het Census-Assistent scherm, een grote pop-up. Het heeft 6 gebieden met informatie welke hier kort worden beschreven. Gedetailleerde instructies voor elk gebied staan hieronder gebruikmakend van de nummers in de afbeelding.  U kan zien dat veel van de informatie al ingevoerd wordt weergegeven, zodat u dit hier niet nogmaals hoeft te doen.

cens3

klik voor vergroting

 1. Header informatie. Hiermee wordt de persoon waarmee u het proces hebt gestart geïdentificeerd als het”Hoofd”
 2. Invoer samenvattende informatie, waar u de belangrijkste informatie van de census pagina  invoert, gerelateerd aan de hele pagina.
 3. Personenlijst en zoeken. Dit geeft weer de persoon uit het header gebied (“1”) plus zijn naaste verwanten en een Zoek optie indien nodig.
 4. Census gegevens invoer. Dit gebied wordt later gevuld met invoer op een regel voor elke persoon, zoals het op de census pagina vermeld staat.
 5. Gedeelde Notitie preview paneel. Dit gebied toont de actuele ruwe GEDCOM-gegevens die in de gedeelde notitie worden opgeslagen als u alle stappen doorlopen heeft.
 6. Preview, Opslaan, en Help opties

Gebied 1 – Header informatie

Het is belangrijk om de juiste persoon te identificeren voor deze informatie. De naam wordt gebruikt in de titel van de gedeelde notitie (gebied 2)en zal, als dit later niet bewerkt wordt ,geïdentificeerd worden als het Hoofd van het huishouden bij de persoonlijke gegevens (gebied 4). Als u van persoon wilt veranderen, selecteer iemand anders uit de lijst in gebied en klik op het kleine  “head” icoon naast zijn naam. Het scherm vernieuwd met die nieuwe persoon getoond in gebied 1.

cens4

klik voor vergroting

Gebied 2 – Samenvattende informatie

Hier kunt u de informatie invoeren welke aan de hele census pagina gerelateerd is.

De items “Land” en “Jaar” zijn verplicht, maar zullen over het algemeen gevuld worden met de invoer die u in het vorige scherm gemaakt heeft. Ze kunnen hier worden veranderd, als u dat wilt. U moet het land selecteren van de census (momenteel alleen UK, USA, of Frankrijk zijn beschikbaar als template keuzes), en het jaar van de census voordat elk ander gegeven kan worden ingevoerd. Deze worden ook toegevoegd voor de tekst in het Titlelvak om de titel van de gedeelde notitie te maken. De tekst van de Titel kan hier handmatig worden aangepast als u dat wilt.

cens5

klik voor vergroting

De velden, Details vermelding, Plaats en Notities zijn optioneel en zijn gewone tekstinvoervelden. U kan elke passende tekst van uzelf of van de originele census pagina hier toevoegen of leeg laten als dat uw voorkeur heeft.

Op dit punt kunt u klikken op Preview in gebied 6 om te kijken hoe de invoer tot zover gemaakt, eruit zal zien in het GEDCOM NOTITIE record, weergegeven in gebied 5.

Gebied 3 – Persoonslijst en Zoeken

Dit gebied is gebaseerd op het Gezinsnavigator-paneel getoond op de Persoonspagina van kiwitrees. Het is een lijst van de naaste verwanten van de persoon als Hoofd hier (Gemarkeerd door een vinkje). Het is ontworpen om deze personen waarschijnlijk nodig zijn om bij dit census record te worden ingesloten. Om de persoon te wijzigen aangeduid als “Hoofd”, klik gewoon op een ander hoofd icoon.

cens6

klik voor vergroting

Het gebruik is heel eenvoudig. Volg de volgorde van mensen op de originele censuspagina, klik op elke naam op hun beurt. Als elke naam is aangeklikt, zullen de details overgezet zijn naar het Gegevens Invoer gebied 4, inclusief elk stukje informatie wat op dit moment automatisch kan worden aangevuld.

Wanneer alle benodigde personen zijn toegevoegd aan gebied 4, het hele scherm zal er zo uit zien als op het voorbeeld hieronder.

cens7

klik voor vergroting

Gebied 4 – Census Gegevens Invoer

cens8

klik voor vergroting

[Opmerking: op uw scherm zult u schuifbalken zien die nodig zijn om de volle breedte of hoogte te bekijken van dit gebied. Dit is nodig om het grote aantal kolommen en grote huishoudens, gevonden in sommige jaren van de census, te kunnen weergeven, terwijl het voor de meeste beeldschermafmetingen nog in een pop-up venster past.]

De volgende stappen zijn:

 1. Handmatig wijzigen van iedere overgenomen informatie die wordt weergegeven (hierin het blauw), zoals leeftijd, burgelijke staat (MC), om  dit precies hetzelfde te hebben als op de originele census pagina.
 2. Voer gegevens in de overblijvende velden in, neem deze over van de originele pagina.

Andere dingen om te weten over dit gebied:

 • Om te weten wat elk van de korte kop titels nu betekenen, zoals FBP,  beweeg de muis eroverheen om een tool tip met korte uitleg te lezen. Deze veranderen afhankelijk van het Land/Jaar van de census gekozen in gebied en deze zal overeenkomen met de gegevenskolommen  van de originele census. Dezelfde tool tips worden weergegeven in kiwitrees, als de notitie af is.
 • Boven de tabel is een Voeg een lege regel toe button. Deze staat in verbinding met het Toevoegen selectierondje aan de rechterzijde van dit gebied. Wanneer Toevoegen is zwartgemaakt, zal de button een nieuwe lege regel toevoegen aan de onderkant van de lijst. Al u klikt op een selecterondje onder het Ins veld aan de rechterkant, zal dezelfde button een rij invoegen boven de gekozen persoon. Door de lege regels is het mogelijk nformatie toe te voegen van mensen die NIET zijn opgenomen in uw stamboom, maar wel op de census pagina staan.
 • Klik op de X rechts van elke rij gegevens om die rij uit de lijst te verwijderen . U kunt het terugzetten op een andere plek door het Ins selectierondje in te vullen en een naam van gebied 3 aan te klikken.

Voltooiïng

Wanneer alle gegevens uit gebied 4 zijn zoals u het wilt hebben, klik op Preview in gebied 6 voor een laatste controle van de output, welke er uitziet zoals dit:

cens9

klik voor vergroting

Als alles goed is:

 • Klik op Opslaan (gebied 6).
 • U zal nu terugkeren naar het originele Voeg een nieuw feit volkstelling venster, met de gedeelde notitie referentie (gewoonlijk “Nxxx”) ingevoerd in het Gedeelde Notitie veld.
 • Doe een laatste controle van de gegevens van deze census gebeurtenis of ze compleet en juist zijn.
 • Klik op de Opslaan button om het af te ronden.

Tenzij u Automatisch wijzigingen accepteren van deze gebruikers aangevinkt heeft in uw gebruikersaccount, zal u elk van deze wijzigingen moeten accepteren (goedkeuren). Als dat klaar is, zullen ALLE personen toegevoegd in gebied “4” een CENS gebeurtenis hebben, zoals getoond aan het begin van dit artikel.

OPMERKINGEN

 1. De module heeft alleen een gelimiteerd aantal census templates. Op dit moment zijn ze van de UK census van 1841 tot 1911, de US Census van 1790 tot 1940 en de Franse census van 1876 tot 1951.
 2. Tijdens het invoeren probeert de code gehuwde vrouwen toe te voegen gebruikmakend van hun huwelijksnamen. Om dit te bewerkstelligen moeten van deze personen hun huwelijksnamen opgenomen zijn en ze moeten opgenomen  zijn gebruikmakend van de _MARNM tag.