Een back-up van uw kiwitrees gegevens is belangrijk  om uw website te beheren. Deze module voorziet in een manier om uw back-up bestanden te bewaren in een Dropbox account.

Er zijn twee belangrijke dingen waarvan u regelmatig een back-up moet maken:

 1. Uw kiwitrees database (MySQL)
 2. Uw mediaobjecten(de map “/data/media/”)

Andere dingen die u ook veilig zou willen bewaren kunnen zijn:

 1. Een kopie GEDCOM-bestand van uw stamboomgegevens (maar realiseer u dat dezelfde informatie al in uw MySQL- database aanwezig is.)
 2. Aangepaste themabestanden die u gemaakt heeft (zie deze FAQ)
 3. Historische tijdlijne bestanden die u gebruikt (b.v. “histo.en_GB.php”)

Met een beetje aandacht en voorbereiding kan het bovenstaande opgeslagen worden in uw Dropbox account zo vaak als u wilt met behulp van deze module.

Ik raad geen back-up aan van de kiwitrees software, omdat het altijd  gedownload kan worden en opnieuw geïnstalleerd vanaf deze website..

De module, eenmaal vollledig ingesteld zoals hieronder beschreven, zal met een enkele klik alle bestanden en mappen die u kiest uit uw kiwitrees/data/ map kopiëren naar uw Dropbox account.

[h3 class=”hue”]Instellen en gebruik van de “Backup naar Dropbox” module [/h3]

Belangrijke opmerking: voordat u van plan bent deze module te gebruiken moet u uw eigen Dropbox account hebben. Als u er nog geen heeft, kan het gratis gemaakt worden door de instructie op deze pagina te volgen: https://www.dropbox.com/en/help/8402 . U moet ook een “Dropbox app” maken, welke wordt beschreven in de tweede stap hieronder.

1 – Inschakelen van de module in kiwitrees (Beheer > Modules > Beheer modules)

2 – Maak een  Dropbox app

De app maken is niet veel werk. Het moet worden gedaan op deze webpagina: https://www.dropbox.com/developers/apps/createOp de eerste pagina de optie selecteren zoals hieronder te zien is, en voeg uw eigen titel voor de app toe. Ik koos “Kiwitrees file backup” voor mezelf, maar het kan alles zijn, maar het moet uniek zijn tussen alle Dropbox accounts, zodat u misschien creatief moet zijn om er een te vinden! Klik dan op “Maak app”.

Create a Dropbox app - 1

klik voor vergroting

Op het tweede scherm bekijk de eerste invoervelden zijn zoals u ze wil hebben, dan zoek naar de “Generate” button voor uw token. Klik deze.

Create a Dropbox app - 2

klik voor vergroting

Wanneer de token wordt weergegeven moet u die kopiëren en bewaren. U moet het gebruiken in kiwitrees wanneer u de module instelt.

Create a Dropbox app - 3

klik voor vergroting

3 – Instellen van de kiwitrees module (Beheer > Tools> Back-up naar Dropbox).

Create a Dropbox app - 4

klik voor vergroting

 • In veld “A” voer de titel van uw Dropbox app in.
 • In veld “B” voer uw Dropbox toegangscode in. (Let op: De module zal niet werken als A en B niet zijn ingevoerd.)
 • In veld “C” (optioneel) maak een lijst van bestanden of mappen welke in uw kiwitrees/data/ map staan die u NIET in de back-up naar Dropbox wil hebben.
 • Klik “Bijwerken”om deze instellingen te bewaren.

De module is nu klaar voor gebruik. In de onderste helft van de pagina is een lijst van bestanden en mappen welke klaar staan om gekopiëerd te worden naar Dropbox.

[h3 class=”hue”]Enkele hints en tips voor deze module[/h3]

 1. Als u een back-up wilt van andere bestanden, zoals aangepaste themabestanden, plaats dan een kopie van deze in uw kiwitrees/data/ map, of een sub-map zoals u het wil hebben. Ze hebben geen invloed op hoe kiwitrees zal werken, maar ze zijn wel beschikbaar  voor de back-up naar Dropbox.
 2. Om een back-up van uw kiwitrees MySQL- database te kopieren naar Dropbox zijn de methoden om te overwegen:
  1. Als u gebruik maakt van de kiwitrees add-on “MySQLDumper” (“MSD”) module, dan heeft u de mogelijkheid om een back-up bestand te kopieren rechtstreeks in uw kiwitrees/data/ map. Deze oplossing heeft mijn voorkeur. Als u kijkt naar de afbeelding onder 3 hierboven ziet u bestanden zoals “family_2016_09_14_15_39.sql.gz”. Deze zijn van MySQLDumper en daarvan zijn de laatste twee complete database dumps. Deze FAQ is niet om uit te leggen hoe MSD te gebruiken, maar om het gedeelte te bekijken hoe u een kopie kan krijgen in de /data/ map is Configuration > FTP in de MSD tool.
  2. Al uw voorkeur is om handmatig dumps van de database te maken met behulp van phpMyAdmin of een vergelijkbaar database programma, kopiëer dan simpelweg het gezipte bestand in de map kiwitrees/data/.
 3. Een waarschuwing: als u een groot aantal mediaobjecten heeft kan het kopiëren naar Dropbox erg langzaam zijn en een time-out van de server veroorzaken (error 504). Normaal gesproken klikt u f5 (op PCs) om uw scherm te vernieuwen en zal het proces verder gaan. Bij test was het vooral slecht wanneer een groot aantal media sub-mappen werd gebruikt.
 4. Ik heb nog geen bevredigende manier gevonden om de voortgang van het kopiëren weer te geven, maar de meeste browsers zullen (zoals vaker,  in de browser tablabel) een “draaiende  schijf” weergeven om te laten zien dat het proces nog loopt.
 5. Voor een kopie van een GEDCOM-bestand van uw stamboomgegevens moet u gaan naar Beheer > Stambomen > Beheer stambomen; selecteer “Exporteer een GEDCOM-bestand”, en klik “doorgaan” bij “Een bestand op de server”.  Een nieuw GEDCOM-bestand is dan in uw kiwitrees/data/ map.
 6. Als bestanden en mappen die u niet in de back-up wilt hebben, in de lijst van “bestanden en mappen die naar  Dropbox worden verzonden ” staan ofwel:
  1. Voeg ze aan veld “C” zoals hierboven beschreven, zodat ze worden uitgesloten, of
  2. ga naar  Beheer> Website beheer> Ruim datamap op en verwijder deze.