[small_quarter]Introductie[/small_quarter][clear]

Vanaf kiwitrees 3.2.3 en verder de relaties weergavetussen personen kanworden gedaan in een gemakkelijk te begrijpen diagram (de Verwantschappen diagram) en door tekst beschrijvingen op elke persoonpagina.  Op het persoons Gezinnen tabblad is een relaties beschrijving die bestaat tussen gehuwde koppels (anders dan het huwelijk), inclusief ouders en/of echtgenote(n) van de persoon.

Dit is een enorme verbetering in snelheid vergeleken met het vorige systeem. Eerst ontwikkelt in webtrees, daarna uitgebreid door webtrees’ gebruiker “ric2015”, is het nu aangepast en verbeterd voor gebruik in kiwitrees. Aan de basis stond een versie van “Dijkstra’s algorithm“, aangepast voor genealogisch gebruik.

Een van de belangrijkste verbeteringen nu alleen beschikbaar in kiwitrees is een uitgebreid gebruik van de term “standaard persoon”. In deze FAQ het gebruik van die term houdt in welke het meest geschikt is van deze opties:

 1. Als u niet bent ingelogd, dan is de standaard persoon ingesteld op de  Beheer > Stambomen > uw stamboom > Tabblad algemeen als de standaard persoon voor die stamboom.
 2. Als dat niet is ingesteld, dan wordt er geen verwantschap weergegeven.
 3. Als u bent ingelogd wordt de standaard persoon de eerste van deze die voorkomt :
  1. Het persoonsrecord gekoppeld aan uw gebruikers ID (Beheer > Gebruikers > Beheer gebruikers > uw gebruiker details). In de meest gevallen bent u dit.
  2. De standaard persoon gekoppeld aan uw gebruikers ID (Beheer > Gebruikers > Beheer gebruikers > uw gebruiker details). Dit kan een van uw vroegste voorouders zijn.
  3. De standaard persoon voor de stamboom – dezelfde als in 1. hierboven. Deze optie wordt ook gebruikt als de verwantschappen worden weergegeven wanneer u uw eigen record bekijkt of het record welke verwijst naar 3.1 hierboven als u dit niet bent.
  4. Als geen van deze bestaat dan wordt er geen verwantschap weergegeven.

Een tweede, nu uniek voor kiwitrees, verbetering is het insluiten van de tekst “Verwantschap:” met elke verwantschapstekst op de persoonspagina. Deze tekst maakt een directe link naar de  grafische weergave van het verwantschappen diagram beschreven in de tekst.

[row]

[quarter_layout class=””]

displaying relationships 3

Verwantschappen diagram
klik voor vergroting

[/quarter_layout]
[quarter_layout class=””]

displaying relationships 1

Persoonspagina
ingelogd

klik voor vergroting

[/quarter_layout]
[quarter_layout class=””]

displaying relationships 2

Persoonspagina
niet ingelogd

klik voor vergroting

[/quarter_layout]
[/row]
[small_quarter]Installatie[/small_quarter][clear]
Omdat dit deel uitmaakt van de basiscode van kiwitrees is het automatisch geïnstalleerd en ingeschakeld op elke nieuwe kiwitrees installatie.
Als u een upgrade doet van een vorige versie van kiwitrees wordt het automatisch geïnstalleerd, maar zijn er nog wat instellingen nodig..

In beide gevallen is het verstandig om te controleren of alles correct is geconfigureerd door deze stappen te volgen :

 1. Ga naar Beheer > Modules > Beheer modules en bevestig dat de diagram module “Verwantschappen” is ingeschakeld.
 2. Of klik het “tool” icoon naast de modulenaam in 1. of ga naar Beheer > Tools > Verwantschappen om de configuratie opties te controleren of te wijzigen. Na upgraden van kiwitrees naar 3.2.3 kunnen deze leeg zijn. In dat geval stel ze in als standaard, getoond in de afbeelding hieronder (of die onder “Configuratie” hieronder) door  “reset” te klikken onderaan de pagina. U kan deze button gebruiken elke keer als u de opties wil instellen naar standaard.
displaying relationships 4

Standaard Configuratie
klik voor vergroting

[small_quarter]Configuratie opties[/small_quarter][clear]

De configuratie pagina is te vinden op Beheer > Tools > Verwantschappen.

Het kan ook bereikt worden via het “tandwieltjes” icoon bij de Verwantschappen diagram titel.display relationships 7

Het heeft twee belangrijke gedeelten:

 1. Instellingen gerelateerd aan het verwantschappen diagram
 2. Instellingen gerelateerd aan de tekstweergaven op de persoonpagina

Het tweede is verder onderverdeeld in drie delen :

2a. Verwantschappen tussen de persoon welke bekeken wordt en de standaard persoon

2b. Verwantschappen tussen de ouders van de persoon, anders dan het huwelijk

2c. Verwantschappen tussen de persoon en hun echtgenoten, anders dan het huwelijk

[h5 class=”hue faq”]1. Instellingen gerelateerd aan het verwantschap diagram[/h5]
Er zijn zeven mogelijke versies van het verwantschap algoritme dat toegevoegd kan worden aan elk paar personen in het verwantschap diagram.

De opties in de lijst zijn simpele ja/nee keuzes. Stel “ja” in voor elk van hen om de optie in te sluiten in het verwantschap diagram als een gebruikersoptie om elke meer complexe verwantschappen te vinden, mits deze bestaan. Zodat deze configuratie u laat kiezen hoeveel opties u aan de bezoekers geeft.

De lijst is in volgorde van toenemende complexiteit. Hoe complexer het algoritme, hoe meer verwantschappen er gevonden kunnen worden. Maar tegelijkertijd , meer complexiteit staat gelijk aan meer middelen nodig om het resultaat te berekenen. Het is mogelijk dat extreme gevallen niet beerkend kunnen worden met de capaciteit van uw webserver, dus maak voorzichtig gebruik van deze opties.

Hier is een lijst met de zeven keuzes, met hun standaard opties:

Optie Standaard Beschrijving
Vind de dichtstbijzijnde verwantschap via gemeenschappelijke voorouders Ja Bepaalt de kortste weg tussen twee personen via een LCA (laagste gemeenschappelijke voorouder), b.v. een gemeenschappelijke voorouder, die maar eenmaal voorkomt op het pad.
Vind alle kleinste laagste gemeenschappelijke voorouders, toon de kortste verbinding voor elk. Nee Elke SLCA (kleinste laagste gemeenschappelijke voorouder) is in wezen een gedeelte van de stamboom welke personen delen (als deel van hun voorouders). Meer technisch, de SLCA instelling van 2 personen is een subinstelling van de LCA instelling (exclusief alle LCAs die zelf voorouders van andere LCAs zijn).
Vind alle verwantschappen via laagste gemeenschappelijke voorouders. Ja Alle paden tussen de twee personen die bijdragen aan de CoR (Coëfficiënt van verwantschap), zoals hier gedefiniëerd: Coefficient of Relationship
Vind de dichtstbijzijnde algemene verbinding (bij voorkeur via gemeenschappelijke voorouders) Ja Geeft de voorkeur aan gedeeltelijke paden via gemeenschappelijke voorouders, zelfs als er geen directe gemeenschappelijke voorouder is.
Vind de dichtsbijzijnde verwantschap via gemeenschappelijke voorouders of val terug naar de dichtstbijzijnde algemene verbinding Nee Voor dichtstbijzijnde verwantschappen vergelijkbaar aan de vorige optie, maar sneller.
Vind de dichtstbijzijnde algemene verbinding Ja
Vind andere/alle algemene verbindingen Nee
Standaard zijn er vier “ja” instellingen, wat inhoudt dat er vier keuze’s beschikbaar zijn voor gebruikers als ze de Verwantschap diagram bekijken.

De laatste optie op deze pagina is Hoeveel recursie te gebruiken bij het zoeken naar verwantschappen? Het kan ingesteld worden op  geen, 1, 2, 3, of onbeperkt. Zoals beschreven op deze pagina stelt dit een limiet aan het aantal keren dat het algotitme herhaald word om het maximale aantal verwantschappen te vinden.
De keuze hier is tussen het vinden van elke mogelijke verwantschap en om dat te doen binnen een redelijk tijdsbestek (of helemaal niet).
De standaard is onbeperkt, welke geschikt is voor de meeste servers en kleine tot middelgrote stambomen met maar een paar  meer complexe verwantschappen.

[h5 class=”hue faq”]2. Instellingen gerelateerd aan de tekstweergaven op de persoonspagina’s[/h5]
Dit heeft betrekking op de verwantschap met de standaardpersoon die wordt weergegeven  in de header boven alle tabbladen; en de twee mogelijke gezin verwantschappen weergegeven op het tabblad Gezinnen.

In elke gedeelte de eerste keuze is Toon geen enkele verwantschap. Dit zet de opties compleet uit, als u ze niet wilt gebruiken of als u vindt dat ze ervoor zorgen dat de pagina te langzaam wordt weergegeven. Deze optie instellen voorkomt dat een van de andere opties geselecteerd kan worden.

In elk geval als u kiest voor weergave van verwantschap zal het alleen verschijnen als er een gevonden wordt. In de tweede twee gevallen (2b en 2c) zal er gewoonlijk geen verwantschap zijn (behalve het huwelijk van het echtpaar) dus wordt er niets getoond.

Ook zijn deze twee weergaven alleen beschikbaar voor ingelogde leden van uw website. Dit voorkomt het risico dat willekeurige bezoekers en/of robot’s etc. ervoor zorgen dat er een berekening uw servercapaciteit overschrijdt.

[h6 class=”hue faq”]2a. Verwantschappen tussen de persoon welke bekeken wordt en de standaard persoon[/h6]Het resultaat van dit gedeelte wordt weergegeven in het header gedeelte van de persoon, net onder hun verschillende namen en de gemarkeerde afbeelding.

Er zijn zeven keuzemogelijkheden. Het zijn dezelfde zeven als hierboven bij 1. beschreven. Alhoewel in dit geval kunt u er maar een kiezen. De beslissing is dezelfde als hierboven – de keuze tussen elke mogelijke verwantschap te vinden en om dit te doen in een aanvaardbaar tijdsbestek (of helemaal niet).

De standaard voor dit gedeelte is Toon geen enkele verwantschap niet aangevinkt; en aanvinken van de optie: Vind de dichtstbijzijnde verwantschap via gemeenschappelijke voorouders. Dit is het snelste algoritme omdat het verwantschappen door huwelijk uitsluit.

[h6 class=”hue faq”]2b. Verwantschappen tussen de persoon zijn ouders, anders dan huwelijk[/h6]

Het resultaat van dit gedeelte wordt weergegeven op het tabblad Gezinnen, met de subtitel Gezin met ouders.

Het keuze aantal  is vergelijkbaar met 2a. hierboven, maar gelimiteerd tot alleen de drie die een gemeenschappelijke voorouder nodig hebben. Dit sluit de duidelijke verwantschap door huwelijk uit. Een typisch resultaat zou zijn een verwantschap zoals huwelijk tussen neef en nicht die gemeenschappelijke grootouders hebben.

De laatste optie in dit gedeelte: Toon gemeenschappelijke voorouders hiermee kunt u weergave van gegevens uitsluiten wie de gemeenschappelijke voorouder is. De keuze hangt af van de laadsnelheid van een pagina of uw voorkeur voor een eenvoudige weergave. Als gemeenschappelijke voorouders zijn ingesloten zal het resultaat er zo uit zien:

Verwantschap: Lucy May Waghorn is nicht van Cecil Waghorn
(Gemeenschappelijke voorouder: James Waghorn & Maria Sands)

[h6 class=”hue faq”]2c. Verwantschappen tussen de persoon en hun echtgenoten, anders dan huwelijk[/h6]

Het resultaat van het laatste gedeelte wordt weergegeven op het tabblad Gezinnen, met de subtitel Gezin met  xxxxxxx.
Het kijkt alleen naar de persoon welke bekeken wordt en hun echtgenoten/echtgenotes ).
Alle opties en standaard instellingen zijn hetzelfde als 2b. hierboven.

[small_quarter]Andere vragen[/small_quarter][clear]

[h6 class=”hue faq”]Waarom is er geen optie “Controleer verwantschappen door huwelijk?”[/h6]

Dit is niet langer relevant als een specifieke optie. Elk van de zeven beschikbare opties die niet specificek een gemeenschappelijke voorouder nodig hebben zullen altijd verwantschappen door huwelijk insluiten.
[h6 class=”hue faq”]Hoe worden meerdere verwantschappen weergegeven?[/h6]

Als meer dan een verwantschap is gevonden, worden ze onder elkaar weergegeven op dezelfde pagina.  Een open/sluit icoon wordt ook weergegeven om tijdelijk een verwantschap te verbergen.

display relationships 6

Meerdere verwantschappen
klik voor vergroting