Logisch denken is een nieuwe kiwitrees functie, beschikbaar vanaf versie 3.1 . Het is een antwoord op een probleem dat vaak is beschreven in PhpGedView, webtrees en recent in kiwitrees. De titel beschrijft het probleem grotendeels. De titel in het engels is sanity check. Ik ‘leende’ het van een uitstekend stuk online software genaamd “Bonkers” dat werkt als een opzichzelfstaande sanity check controle.  Als u meer uit uw gegevens wil halen dan kiwitrees aanbiedt, kan ik dit van harte aanbevelen. Ze beschrijven het probleem met een uitstekende quote:

Vroeger of later, komen we allemaal op het punt dat we ons realiseren dat er een boel gegevens in onze database voorkomen die complete onzin zijn.

De intentie met de kiwitrees logisch denken module is om een of meer gegevensproblemen te selecteren waar van u denkt dat ze in uw stamboom voorkomen, snel op te zoeken, dan op een link te klikken naar de records die dit aangaan, om te controleren en aan te passen waar nodig.

Logisch denken module is heel anders dan en vervangt niet de bestaande tool, “GEDCOM fouten controle” welke is ontworpen om uw gegevens te controleren voor strikt gebruik van de GEDCOM specificatie. Logisch denken gaat naar het volgende niveau, controleert op foute invoer gegevens die geen technische GEDCOM-fouten zijn, maar er uit zien als “complete onzin”.

Het is belangrijk om te weten dat “complete onzin” extreem onwetenchappelijk is 🙂 Complete onzin betekent niet altijd VERKEERD! Maar met deze tool heeft u de mogelijkheid om dit te controleren. Sommige specifieke voorbeelden van acceptabele “complete onzin gegevens” staan hieronder beschreven.

Er is een belangrijke regel  in het rood op de logisch denken pagina. Er staat “Dit proces kan langzaam zijn. Als u een grote stamboom heeft of een groot aantal fouten verwacht, zult u een paar controles per keer moeten selecteren“. Denk hieraan voordat u alles selecteert. Hoeveel checks u kan doen hangt af van de groot te van uw stamboom en het aantal fouten en de hoeveelheid geheugen beschikbaar op uw server. Als dit fout gaat zal er een “fatal error” melding zijn op de pagina. U kunt dit simpel oplossen door op uw browsers ‘vorige’ knop te klikken. Probeer het opnieuw door minder vinkjes te zetten. Als zelfs een controle teveel is voor uw systeem vraag dan uw webhost voor meer geheugen, of gebruik een externe tool die niet afhankelijk is van uw server zoals “Bonkers“.

sanity_check_2[dropcap1]V [/dropcap1]oor de eerste release heeft logisch denken een  paar tools die sommige datumproblemen, ontbrekende gegevens, en dubbele gegevens betreffen . Meer tools worden later toegevoegd, maar laat u niet weerhouden om een verzoek te doen met suggesties die u heeft,  liefst duidelijk uitgelegd en met welke prioriteit dit verzoek zou moeten worden bewerkstelligd. U zal zien dat de eerste tools alleen gerelateerd zijn aan de persoonsgegevens dus niet aan gezinsgegevens of een ander record type. Ik hoop die later toe te voegen, speciaal datum problemen rond gezinsgebeurtenissen zoals huwelijk.  Maar deze zijn meer complex and vragen meer resources, daarom maar gestart met de makkelijke problemen !
[clear][small_full]Datum verschillen[/small_full]
[h5 class=”hue”]1 – Geboorte na doop[/h5]
[h5 class=”hue”]2 – Geboorte na overlijden[/h5]
[h5 class=”hue”]3 – Begraven voor overlijden[/h5]
Deze zijn vanzelfsprekend. De eerste kijkt naar doop (BAPM) of (CHR) datums (welke u ook gebruikt van de twee) en vergelijkt deze met de geboortedatum(BIRT). Er verschijnt een lijst met personen die gedoopt waren voor hun geboorte!

De tweede is vergelijkbaar, maar kijkt naar personen die niet eerder geboren zijn dan na hun overlijden (DEAT) of begrafenis (BURI).

De derde vergelijkt een gebeurtenis (begrafenis) met de overlijdensdatum.

[small_full]Ontbrekende gegevens[/small_full]
[h5 class=”hue”]1 – Geen geslacht geregistreerd[/h5]
Geen geslacht geregistreerd zoekt simpelweg naar personen waar er geen geslacht (SEX) is geregistreerd. Het zal personen vinden zonder een SEX tag . Het is niet nodig om te controleren op andere waarde’s dan “M, F, or U”, noch voor invoer van alleen “1 SEX” als deze allemaal zijn geconverteerd naar juiste invoer door importeren of bewerken.

[small_full]Dubbele gegevens[/small_full]
Deze tools zoekt naar twee (of meer) vergelijkbare records van een enkel persoonsgevens record, zoals twee geboorten (BIRT), twee overlijdens (DEAT) of twee geslachten (SEX).  Het houd zich niet bezig met de inhoud van deze records, alleen het bestaan ervan. Hoewel zo’n dubbele “complete onzin” lijkt te zijn, ga er niet van uit dat dit het geval is. De GEDCOM specificatie staat toe om meerdere registraties van dezelfde gebeurtenis te hebben, in een situatie waar een onderzoeker ontdekt dat er tegenstrijdig bewijs is over de geboorte van een persoon. De specificatie geeft aan dat in zulke gevallen u de gebeurtenis registreert in volgorde van voorkeur. Kiwitrees herkent dit en gebruikt altijd de eerste gebeurtenis als degene die “voorkeur” heeft.

Zelfs meerdere geslachten kunnen bewust zijn opgenomen door gevonden bewijs of misschien geslachtverandering gedurende het leven. In dit geval geldt dezelfde “voorkeurs” regel. De eerst gevonden record in de ruwe GEDCOM-gegevens is degene die gebruikt wordt om te beslissen welke weergave elementen worden gebruikt zoals een silhouet afbeelding, achtergrondkleuren etc.

De check voor een dubbele naam is een speciaal geval. Het vind alleen dubbelen waar de VOLLEDIGE persoonsnaam IDENTIEK is en tweemaal is ingevoerd.

[h5 class=”hue”]1 – Geboorte [/h5]
[h5 class=”hue”]2 – Overlijden [/h5]
[h5 class=”hue”]3 – Geslacht [/h5]
[h5 class=”hue”]4 – Naam [/h5]