Kiwitrees kan een gemarkeerde afbeelding weergeven voor elk persoon op zijn eigen pagina als ook in elk diagram. Dit staat standaard aan bij elke nieuwe installatie en zal effectief worden zo gauw u een media object toevoegt aan een persoon.

highlight-1highlight-2

 

 

Deze functie kan aan/uit gezet worden op Beheer > Stambomen > uw stamboom > Media tab door  “Laat gemarkeerde afbeelding in persoonsvak zien” op ja of nee in te stellen .

Als u meerdere media objecten gekoppeld heeft aan een enkel persoon is het ook mogelijk om zelf een “gemarkeerde” afbeelding in te stellen. Om dit voor elkaar te krijgen moet u het proces begrijpen wat Kiwitrees gebruikt om de afbeelding te selecteren die de gemarkeerde zal zijn.  Dit kan zo eenvoudig of complex zijn door de keuze die u maakt.

Allereerst de regels die het programma gebruikt om het gemarkeerde media object te vinden voor een persoon:

  1. Negeer alle media objecten die niet toonbaar zijn door de privéregels
  2. Negeer alle media objecten Met de Gemarkeerde optie ingesteld op “Nee”
  3. Pak het eerste media object dat voldoet aan deze criteria, in volgorde van voorkeur:
    1. Level 1 object met de Gemarkeerde optie ingesteld op “Ja”
    2. Level 1 object met de Gemarkeerde optie ontbrekend of anders ingesteld dan “Ja” of “Nee”
    3. Level 2 of hoger object met de Gemarkeerde optie ingesteld op “Ja”

 

highlight-3De “Gemarkeerde optie” refereert hier naar een instelling die beschikbaar is als u een media object upload/toevoegt/of bewerkt. U kunt dit instellen op Ja of Nee, welke dan gebruikt wordt door de regels hierboven. Vanaf de release van version 3.0.0 van Kiwitrees zal standaard “Nee zijn ingevuld”. Het is ook mogelijk dat er niets is ingesteld in die optie als u objecten heeft ge-upload in een eerdere versie dan 3.0.0 (toen ‘leeg’ de standaard was; of een stamboom geïmporteerd heeft van een door andere software gemaakt GEDCOM-bestand).

De “Level” in de regels hierboven is van de GEDCOM specificatie en verwijst naar waar in het persoonsrecord het media object is gekoppeld. Als het direct gekoppeld is aan de persoon is het een “Level 1”. Maar als het verbonden is met een feit of gebeurtenis binnen dat persoonsrecord (zoals een geboorteakte aan een geboorte; of een grafsteenafbeelding bij een begrafenis) zal het “Level 2” zijn.

Het voordeel dat de Gemarkeerde optie standaard op “nee” staat, is dat u waarschijnlijk nooit een “vreemde” afbeelding zal vinden die gebruikt wordt als de gemarkeerde afbeelding. PDF documenten, audio-bestanden en zelfs akte’s zijn over het algemeen niet mooi om op de gemarkeerde afbeelding-positie te worden weergegeven. Als alle afbeeldingen standaard op “nee” staan, dan zullen alleen degene die u wil de gemarkeerde afbeelding worden, als u ervoor kiest om dit  “ja” in te stellen.

De “Gemarkeerde optie is alleen beschikbaar voor de actuele afbeelding, er kan dus een probleem ontstaan wanneer een afbeelding is gekoppeld aan meer dan een persoon, maar u wil dat deze gemarkeerd wordt bij een van de twee. Maar zelfs dit kan voor elkaar gekregen worden door voorzichtig gebruik van bovenstaande regels. Een manier om dit te doen is de gemarkeerde optie op  “ja” instellen, dit veroorzaakt dat hij bij beide gemarkeerd (regel 3.1), maar heeft u een tweede afbeelding gekoppeld aan de persoon welke deze afbeelding niet moet weergeven , stel deze dan ook op “ja” in en  schaal deze hoger in, in de ruwe GEDCOM-gegevens data dan de ander (regel 3 zeg dat het eerste object met “Ja” wordt gebruikt). Voor deze laatste verandering moet u het hoofdmenu >Wijzig > Wijzig ruw GEDCOM-record functie hebben,  waar u voorzichtig mee wijzigingen kan aanbrengen.

De laatst regel (3.3) is er een die veel mensen vaak vergeten en kan ook een andere oplossing zijn voor bovenstaand scenario. Het zegt dat geen afbeelding verbonden met level 2 (of 3, of 4, etc) zal worden gebruikt als de gemarkeerde afbeelding.