Vanaf kiwitrees 3.0.1 is er een nieuwe eenvoudiger manier om de thema’s aan te passen die zorgen voor het uiterlijk en gevoel van kiwitrees.

In vorige versies heeft u aktijd de thema bestanden kunnen aanpaasasen om specifieke elementen van de weergave te veranderen.y the theme files to change specific elements of the display. Maar dat is altijd riskant om dat met elke upgrade uw veranderingen zullen worden overschreven. Op z’n minst moet u de wijzigingen opnieuw doen, in het slechtste geval heeft u geen registratie van wat deze wijzigingen zijn!

Om deze redenen was altijd het beste advies om een compleet nieuw thema te maken door een bestaande themamap te kopiëren, de naam te wijzigen(beide de map en andere referenties in het bestand ‘theme.php’, dan de bestanden aan te passen naar wat u wilt. Wanneer een upgrade wordt geïnstalleerd wordt uw persoonlijke thema niet aangetast. Je zou echter nog steeds moeten weten wat de verschillen tussen uw thema en degene die gekopieerd  heeft zijn, u kan dan de uwe aanpassen  om overeen te komen met de standaard versie. Dit is nog steeds de beste manier om te doen als de wijzigingen die u wilde belangrijk zijn.

Maar nu is er een derde optie beschikbaar wat kleine veranderingen aan een standaard thema makkelijker maakt om te doen, wordt niet aangetast tijdens een upgrade en maakt controle voor nieuwe veranderingen  eenvoudig.

Alles wat nodig is om een thema te veranderen is om een of meer nieuwe bestanden toe te voegen genaamd mystyle.css, mytheme.php, myfooter.php, of myheader.php, zoals in de afbeelding bovenaan de pagina te zien is. Voor de meesten is het maken van een a mystyle.css bestand met een paar stijl veranderingen alles wat nodig is.

[small_full]Gedetailleerde Vereisten [/small_full]

Naamgeving

 1. Uw gewone style sheet MOET genaamd zijn mystyle.css en uw gewone theme.php bestand MOET genaamd zijn mytheme.php.
 2. Uw gewone header en footer bestanden kunnen elke naam hebben omdat u hieraan refereert in uw mytheme.php (zie hieronder).

Aanpasing van de style sheet

customising2
click to enlarge
 1. Dit bestand bevat alleen de css dat u wil toevoegen of veranderen. Dit bestand wordt geladen na de standaard style sheet zodat het overrulet de css van de standaard bestanden.
 2. Merk op dat deze methode niet gebruikt kan worden om css te wijzigen dat is ingebed in de kern kiwitrees systeembestanden (technisch “inline css”) omdat de css “cascading” regels betekenen dat deze stijlende dominante zullen zijn. Dit heeft nodig, of  kernbestanden hacks of JavaScript om deze te wijzigen en dat wordt in deze FAQ niet besproken. Over het algemeen gebruikt kiwitrees geene inline css maar er kunnen nog een paar voorbeelden bestaan.
 3. Dit voorbeeld hier getoond, (rechts) simpelweg wijzigt het basis lettertype en kleur van de website plus een kleine wijziging in de grootte van de buttons. De eerste regel is alleen een optioneel commentaar.

Aangepast theme.php

customising3
click to enlarge
 1. Dit bestand bevat sommige variabelen die u misschien wil wijzigen zoals diagram afmetingent, statische kleuren en een paar generieke iconen.
 2. Dit bestand bevat alleen de items die u wilt toevoegen of wijzigen. dit bestand wordt geladen na het standaard bestand zodat het alle instellingen daarvan overheerst.
 3. Als u uw eigen header.php of footer.php maakt dan moet u deze refereren in dit mytheme.php file zoals getoond in het voorbeeld hier.
 4. Dit voorbeeld example (rechts) bevat enige benodigde en enige optionele gedeelten:
  • Het moet een ‘.php’ bestand zijn; en de eerste regel moet zijn ‘<?php’
  • De tweede regel is een optioneel commentaar.
  • De vier regels beginnend met ‘if (!defined(……‘ zijn nodig. Laat ze er dus in staan. Het thema zal zonder wel werken maar zal niet afdoende beveiligd kwaadwillende toegang.
  • De volgende twee regels definiëren uw vervangende header en footer bestanden. Zij zijn NIET nodig behalve als u bestanden afwijkend wilt van de standaard (zie hieronder).

Aangepaste header en / of footer bestanden

 1. Deze kunt u elke naamgeven die u maar wilt, ervoor zorgend dat u verwijst naar dezelfde namen in de referenties toegevoegd aan uw mytheme.php bestand (zie hierboven).
 2. Deze bestanden moeten complete vervangers van de standaard versies zijn. U kan niet alleen bepaalde gedeelten insluiten welke u wilt wijzigen.
 3. Maak een kopie van het originele bestand, hernoem en wijzig dit zoals u dit wil. Technischek kennis van  PHP en kiwitrees code is hiervoor nodig.
 4. Als u kleine wijzigingen wilt maken kan dat het best door gebruik te maken van ‘Aangepast JavaScript’ module. Voor meer details bekijk deze FAQ pagina.

Algemene opmerkingen

 1. Bewerken en maken van deze bestanden moet in een teksteditor gedaan worden die kan:
  • Opslaan van het bestand in UTF8 codering
  • Voegt geen ‘byte order mark’ (BOM) aan het bestand toe.
  • Deze vereisten betekenen Gebruik geen basic (b.v. MS Notepad) teksteditor.