[row]
[half_layout] Voortgang van de  laatste paar dagen is vooral gefocused geweest op de layout van diagrammen, gestart met het voorgeslachtsdiagram (en alle diverse opties). Hopelijk zijn de beslissingen hier gemaakt makkelijk te kopiëren naar andere diagrammen.

Allereerst een DANK U voor de reactie’s op de post van vorige week. Mat name aan Paul, die voorzag in de inspiratie voor de mijn voorkeur hebbende oplossing voor de nieuwe thema’s. Achteraf gezien een erg duidelijk idee. Ik wou dat ik hier zelf aan gedacht had. De nieuwe thema’s zullen namen krijgen uit de taal van mijn land, Māori, en waar mogelijk zullen ze gerelateerd zijn aan de Māori namen voor inheemse “bomen”, of op z’n minst aan plantensoorten.

In de vakjes aan de rechterkant zijn beschrijvingen van de eerste twee themanamen en een soundclip voor hulp bij de juiste uitspraak. Het eerste thema zal “Kahikātoa“zijn, een weerspiegeling van de rode en bruine tinten. De afbeelding bovenaan de pagina is een Kahikātoa op mijn eigen grond. Het volgende (nog niet begonnen) zal gebaseerd zijn op blauw en wit en “Kopakopa” heten. Hier is een voorbeeld van dit zeldzame exemplaar in zijn natuurlijke staat.

forget-me-not

 

Nog geen beslissingen gemaakt over andere thema’s, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik passende namen vind voor op  z’n minst een en misschien voor twee meer.

[/half_layout]

[quarter_layout class=”kt-nova”] [testimonial8 author=”Te Aka Online Māori Dictionary” icon=”icon-bullhorn”]Kahikātoa

[small]Rode mānuka, tea-tree
(Leptospermum scoparium)
Een gewone inheemse struik met aromatische, stekelige bladeren en veel kleine, witte, roze of rode bloemen.[/small][/testimonial8]
[testimonial8 author=”Te Aka Online Māori Dictionary” icon=”icon-bullhorn”]Kopakopa
[small]Chathameilanden vergeet-me-nietje
(Myosotidium hortensia)
Grote, geribbeld, glanzende bladeren en grote trossen bloemen van blauw of witte vergeet-mij-nietjes in de lente.[/small][/testimonial8] [/quarter_layout]

[/row]

[small_quarter]Voorgeslacht diagram[/small_quarter][clear]

Voor alle duidelijkheid, ik heb het hier over het item in het hoofdmenu, Diagrammen > Voorgeslacht, alhoewel de meeste beslissingen zullen hetzelfde zijn voor de vergelijkbare Diagrammen > Afstamming pagina.

Best wel enkele beslissingen te maken voor deze en alle andere vergelijkbare diagrammen. Om te beginnen hier een vergelijking tussen de huidige versie (in het “kiwitrees thema”) en de voorgestelde layout voor kiwitrees-nova. Als voorheen, ben ik blij met feedback op de door mij overwogen beslissingen.

 

Verbindingslijnen  tussen vakjes

Waarschijnlijk het eerste ding wat opvalt als je vergelijkt. Ik zou er graag vanaf willen waar dat mogelijk is om te doen. Dit diagram lijkt, tenminste voor mij, te werken zonder deze en oogt veel netter dan de oude versie. Dit zal waarschijnlijk niet overal kunnen. Ik betwijfel of een kwartierstaatdiagram of het eenvoudige 3-generatie’s diagram op de gezinspagina of het verwantschapsdiagram bijvoorbeeld, er  “juist” uit zullen zien zonder enige manier van lijnen die de vakjes verbinden. Maar de vakjes positioneren, omgeven met stukjes tekst EN lijnen tekenen geeft een extreme rommelige code en werkt vaak niet juist. Dus waar ik dit kan vermijden, wil ik dat graag doen.  Andere diagrammen waarvan ik denk dat het zonder lijnen kan, zijn het afstamming (vergelijkbare layout als voorgeslacht), zandloper en compacte diagrammen.

Complexe content details in vakjes

Een zeer controversiële kwestie is deze. Ik besteedde maanden aan webtrees om te proberen dit te veranderen. Ik werd alleen “toegestaan” de kleine verandering aan een pure optionele “compacte” weergave in enkele gevallen. zodat we nu compacte vakjes hebben, “volledige” vakjes (met variabele content/tags afhankelijk van de websitevoorkeuren), uitgebreide vakjes (compacte vakjes die uitbreiden zodat ze lijken op volledige velden), popup extensies aan de diagramvelden die meer tags bevatten en een tweede popup veld van links naar verscheidene andrer pagina’s en personen. Het maakt extreem slordige en moeilijk te onderhouden code. Het betekent ook klachten over iemands details die net precies passen in de beschikbare ruimte, omdat elk vakje altijd een compromis zal zijn.

In kiwitrees, vele versies terug nam ik een kleine stap in de richting die ik nu af wil maken. Op de “gezins” pagina hebben we kleine verticale vakjes die alleen de basis informatie bevatten, met een hover popup die meer details en links bevatten naar pagina’s en personen. Ik wil graag overal zoiets gebruiken. Maar ik wil ook die eerste stap verbeteren. In de nieuwe versie getoond in de afbeelding hierboven zul je zien dat elk vakje een enkel “vergrootglas met een “+” ” icoon rechtsboven heeft. Daarop klikken zal de volgende extra informatie geven, eigenlijk al de belangrijke feiten van deze persoon.

large-ancestry-2

Het plan is dit formaat te gebruiken in alle diagrammen behalve (waarschijnlijk) het “interactieve diagram”.

Kleine apparaten specifiek

Weergave van diagrammen op kleine apparaten is een grote uitdaging, net als de grote tabellijsten die we gebruiken in kiwitrees . Beide vereisen een aanzienlijk compromis om helemaal bruikbaar te zijn op kleine schermen. In enkele gevallen is de enige optie om zet compleet te verbergen op zulke apparaten.

Voor de voorgeslacht en afstammings diagrammen  (“lijst” weergave) is het plan om de weergave te versimpelen  door de inspringen van vakjes te verwijderen en alles “te stapelen” in een eenvoudig verticaal formaat. Het diagram is dan nog steeds leesbaar en navigeerbaar. Popups zijn niet langer beschikbaar, zodat  extra informatie over een persoon, een klik op de naam nodig heeft om naar de persoonspagina te gaan. Het medium formaat apparaat werkt  dan OK met alleen de uiterste (links/rechts) randen van de pagina verwijderd. Hier zijn de relevante delen van een telefoon op tablet weergave:

small-ancestry

medium-ancestry

De ander voorgeslachtdiagram opties

Het voorgeslacht (en afstamming) diagram heeft vier opties: lijst (in detail hierboven besproken), boekje, personen en gezinnen. De laatste twee zijn in basis standaardlijsten van personen of gezinnen dieoveral in kiwitrees gebruikt worden, maar alleen het voorgeslacht tonen van een sprcifiek persoon. In dat opzicht zijn ze vergelijkbaar aan de rapporten met dezelfde namen die beschikbaar zijn. Ik ben echter niet van plan om deze te verwijderen, omdat ze een gemeenschappelijke code gebruiken en daarom weinig problemen opleveren. Hier een indruk van de “persoons” versie van het voorgeslachtdiagram:

ancestry-list

 

Het formaat voor medium apparaten zal vergelijkbaar zijn. Kleine apparaten zullen (waarschijnlijk) gelimiteerd  worden naar alleen een lijstnaam en een gereduceerde set van filter knoppen (misschien alleen de geslachts optie?).

De optie “Boekje” en de gerelateerde “Toon neven en nichten” optie heb ik nog niet bekeken. Maar het is gebasserd op het zandloper formaat, Zodat het waarschijnlijk een vergelijkbare layout zal hebben als de “lijst” optie (geen verbindingslijnen; eenvoudige vakjes met pop-up

Ik kijk uit naar uw reacties!