Kiwitrees-nova, de volgende grote versie van de kiwitrees software, ontworpen voor alle apparaat formaten.
Er werd me onlangs op gewezen dat ik al een hele tijd geen blogs meer gepost heb. Zo bedacht ik me om dit medium te gaan gebruiken om iedereen te vertellen over de voortgang van “kiwitrees-nova ”. Om te beginnen moet ik uitleggen wat “kiwitrees-nova” is.
Simpelweg is het de volgende grote versie van mijn kiwitrees software. De huidige versie 3.3 zal de laatste grote versie zijn die ik release in het huidige formaat. Er zullen meer kleinere versies zoals 3.3.2, 3.3.3 zijn en zal ik die onderhouden, up-to-date houden voor veiligheids problemen enz. zolang als gebruikers het nodig vinden om het te gebruiken. Maar ik hoop dat het minder zal zijn dan twee jaar. 😉
Kiwitrees-nova is op de eerste plaats een herschrijving van alle weergave code. De onderliggende processen en opslagcode zijn nu erg stabiel, zo zal ik dit zoveel mogelijk zo laten.
[row]
[half_layout class=””]
[small_quarter]Nieuwe manieren om webpagina’s te bekijken[/small_quarter][clear]
Meer mensen maken gebruik van telefoons en tablets om hun kiwitrees pagina’s te bekijken. Ik heb geprobeerd de bestaande code aan te passen om hierin te voorzien, maar de realiteit is dat de code gewoon te oud is en hiervoor niet ontworpen is.
Kiwitrees-nova gebruikt het uitstekende “Foundation 6” framework om alle oude weergave code te vervangen. Het is ontworpen vanuit “responsief eerst” principe’s. Het voorziet in alle structuur nodig om te verzekeren dat kiwitrees er goed uitziet op elk platform. Het maakt het ook makkelijk om selectief functies te verbergen die niet praktisch zijn voor de kleinere schermen zonder dat er enige functionaliteit verloren gaat.
Het hoofdcomponent van “responsief webdesign” is om een duidelijke definitie te hebben van de apparaten en de schermafmetingen waarvoor bedoeld. Het is niet praktisch om verschillende weergave te hebben voor elk apparaat of afmeting, zodat ze over het algemeen in drie categoriën worden ingedeeld: small, medium en large apparaten. Voor kiwitrees-nova heb ik de definities hiervoor benoemd en die wordt getoond in het informatieblok aan de rechterkant van de pagina. Als dit blog verder gaat kunt u dit terugvinden om zeker te zijn wat er bedoeld wordt met elke categorie.
[/half_layout]
[quarter_layout class=””]
[testimonial10 author=”Admin” icon=”icon-list-ul”]
[h4 class=””]Apparaat afmetingen[/h4]
Small
tot 768 px breed (mobiele telefoons, tablets in portretmodus)
Medium
769 tot 1024 px breed (tablets in landscapemodus, meeste laptops)
Large
1025 px breed en groter (desktops en grote/brede laptops)
[/testimonial10] [/quarter_layout][/row]
[small_quarter]Niets is heilig[/small_quarter][clear]
Bij het herschrijven van de meeste oude code zal ik reviewen wat verbeterd moet worden, wat verbeterd kan worden en wat zoveel mogelijk onaangetast moet blijven. Niets van de oorspronkelijke code is waarschijnlijk compleet onaantastbaar maar tegelijkertijd heb ik geen belang in verwijderen of afbreken van bestaande functionaliteit. Ik ben me ook bewust dat ik het meeste hiervan geïsoleerd doe en mijn mening is niet de enige die ertoe doet. Uw feedback bij dit proces zal belangrijk zijn. Er zullen ook beslissingen gemaakt moeten worden over dingen die bij kleine apparaatschermen weggelaten kunnen worden en verschillende manier om dingen te doen. Zo zal ik proberen om deze blog up-to-date te houden als ik voortgang boek en zal blij zijn om te debatteren over elke wijziging en beslissing. Geen “beslissing” zal zo permanent zijn dat het niet teruggedraaid kan worden!
[small_quarter]Een stevige basis om op te bouwen[/small_quarter][clear]
Naast de vereisten die hierboven zijn beschreven, is de huidige versie van kiwitrees erg stabiel en heeft de meeste van zijn oorspronkelijke doelen bereikt. Zo hier zijn enige dingen die NIET zullen wijzigen, behalve als iets externs kiwitrees dwingt tot een heroverweging:
- Systeemvereisten – deze zullen zijn zoals ze zijn voor kiwitrees 3.3.1. In simpele woorden betekent dit elke versie van PHP vanaf 5.6 en MySQL (5.0.13 of later) of Maria databases.
- Algemeen voorkomen – de homepage met verplaatsbare blokken, hoofdmenu’s in de header etc.. alles blijft over het algemeen hetzelfde.
- Algemeen concept – de intentie van kiwitrees is een webgebaseerd, internationaal samenwerkend (in gebruik en ontwikkeling) open-source gratis software.
- Aanpasbaar – de mogelijkheid van een kiwitrees websitebeheerder om delen van het systeem aan te passen door het gebruik van configurabele opties en makkelijke gebruik van aanpasbare wijzigingen van stijl, layout, taal etc..
[small_quarter]Voortuitgang tot nu toe[/small_quarter][clear]
Ik hoop snel te voorzien in een demonstratie website voor kiwitrees-nova , maar nu zal ik een paar screenshots van enkele pagina’s waar ik vooruitgang heb geboekt bijvoegen. Geen bijzondere logica bij deze die getoond worden. Vrij natuurlijk begon ik met de homepagina, maar dan heb ik een meer random benadering gebruikt. Waarschijnlijk niet ideaal. Maar ik moet me verzekeren dat mijn motivatie genoeg interesse krijgt om door te gaan. Er is VEEL te doen!
De belangrijkste verandering aan de homepagina’s is eigenlijk onzichtbaar. Ik heb een “template” gemaakt voor de blokken, opgeslagen als een deel van elke themamap. Dit geeft de verschillende thema’s verschillende layouts. Een kan lijken op het huidige kiwitrees (grote blokken boven, kleinere onder), een ander meer traditioneel (grote blokken links, kleinere rechts) en een ander zoals hier, omgedraaid getoond (kleinere links, grotere rechts). Zelfs een gemixte layout is mogelijk.
Over de thema’s, Ik geef de voorkeur om niet precies de bestande thema’s over te nemen in kiwitrees-nova. Ik hoop er drie in te sluiten in de eerste release en ze kunne vergelijkbare kleurstijlen hebben als de oude, maar daarnaast een paar met een nieuwe frisse uitstraling . Voor nu, om het makkelijker te maken werk ik met een thema. Maar het gebruikte framework (“SASS” ingesloten, voor de technisch geïnteresseerden) maken het erg makkelijk om later aan te passen naar andere weergaven. Zoal u kan zien is het eerste thema erg anders. Ik heb er nu zelfs nog geen naam voor. Iemand een idee?
Home page
[row][full_width class=””]
[/full_width][/row]
[clear]Merk op dat het small scherm dingen mist als het kiwitrees-nova logo om ruimte te sparen. De medium verliest de ruimte links en rechts van het blokgebied dat het large scherm heeft. Zoals meeste beslissingen zijn dit allemaal keuze’s die veranderen kunnen in andere thema’s.
Basis Lijst pagina’s (notities, bronnen, opslagplaatsen)
[row][full_width class=””]
[/full_width][/row]
[clear]In dit geval is de small weergave beperkt tot een enkele kolom omdat iets meer zou renderen in een font dat zo klein is dat het onleesbaar zou worden.